Együttműködő partnereink

2018. May 14. Monday / Beküldte: admin

Partnerszervezeteink a projektben

 

Pro Semjén Egyesület – Érsemjén (RO)

 

Az érsemjéni székhelyű Pro Semjén Egyesületet 2009 tavaszán alapították. Az alapító tagok fontosnak tartják egy olyan egyesület működését, amelyik tevékenységei révén hozzájárul a vidéki települések fenntartható fejlesztéséhez. A Pro Semjén Egyesület három fő célt tűzött ki maga elé. Elsőként hozzájárulni Érsemjén Község gazdasági fejlődéséhez új befektetők megkeresése, új, környezetbarát munkahelyek létrehozása céljából, a helyi kis- és középvállalkozások, a helyi, új, környezetkímélő vállalkozások beindításának támogatásával, valamint a falusi turizmus rendszerének kiépítésével és fenntartásával. Hozzá kíván járulni Érsemjén Község társadalmi és szociális fejlődéséhez, többek között a társadalmi különbségek csökkentését megcélzó tevékenységek, a felnőtt lakosok újraképzését és a felnőttképzési programok, szociális védőháló kialakítása és fenntartása, valamint a helyi iskola tanórán kívüli tevékenységeinek támogatásával, illetve a helyi és a mikrorégió fiatalsága számára szervezett programokon keresztül. Harmadrészt fontos célja Érsemjén Község kulturális életének fejlesztése a következők szerint:

  • az érsemjéni kulturális élet fellendítése kulturális programok megszervezésével, a községi könyvtár és a művelődési ház programjainak támogatásával
  • a helyi, nemzeti és egyetemes kulturális értékek népszerűsítése
  • a helyi és a mikrorégióban fellelhető anyagi és szellemi kulturális örökség védelme
  • a nemzeti kissebségek anyagi és szellemi kulturális örökségének megmaradását szolgáló tevékenységek támogatása
  • az Érsemjéni Kazinczy Ferenc, Fráter Lóránd és Csiha Kálmán Emlékmúzeum támogatása

 

Az Egyesület több magyarországi szervezettel is kapcsolatban áll, többek között a berettyóújfalui székhelyű Bihari Múzeum Baráti Körével több közös kiadvány is megjelentettek.

 

 

 

Pro Folk Egyesület – Margitta (RO)

 

A Margittán működő Pro Folk hagyományőrző egyesület a népi hagyományok ápolását tűzte ki céljául azzal a szándékkal, hogy fellendítse a város, a régió kulturális, szellemi életét, felkarolja a nemcsak a helyi, de a régióbeli igényeket is: megismerni, megismertetni, elfogadtatni a folklórt, a népművészetet. Ennek képviselője a Gyöngyvetők néptánccsoport és népdalkórus, amely 2005-ben alakult. Legfőbb célkitűzéseik közé tartozik megtanulni és bemutatni a különböző magyar tájegységek autentikus táncait. Vallják, hogy népi hagyományainkat elsajátítani nem öncélúan kell, hanem nagyon fontos, hogy a megfelelő fórumokon, hazai és külföldi fellépéseken, fesztiválokon megmutassák őket a világnak hozzájárulva ezáltal kissebségi kultúránk megismertetéséhez, tánc– és népzene hagyományaink nemzetközi terjesztéséhez. Számos fesztiválon vettek részt Romániában és Magyarországon. 2006-ban és 2007-ben a Bihar megyei KI Mit Tud verseny döntősei voltak. 2010 áprilisában Törökországba kaptak meghívást a Nemzetközi Gyermekfesztiválra. Az eddigi legnagyobb elismerést a Magyar Kultúra Díj jelenti, amellyel 2011. január 21-én tüntették ki az egyesületet. Nyaranta tánchagyományokra, népzenére, népszokásokra, kézműves örökségre épülő tábort szerveznek a Sólyomkőváron, ahol a magyarság hagyományos szellemi és tárgyi kultúrájával ismerkedhetnek meg a résztvevők. Néptáncosaikat hivatásos koreográfusok, népdalénekeseiket az iskola zenepedagógusa készíti fel, eredményesen. Népviseleteiket önerőből, különböző támogatásokból, jótékonysági bál szervezéséből és pályázatokból összegyűjtött pénzből szerezzük be. Hitelességre, eredetiségre törekszenek, a folklórhagyományokon túl pedig hozzáláttak Margitta és környéke tárgyi emlékeinek összegyűjtéséhez és rendszerezéshez is.

 

 

 

 Görböc Kulturális Egyesület – Micske (RO)

 

A Görböc Kulturális Egyesület, valamint az általa működtetett Görböc Néptáncegyüttes a Berettyó mente legjelentősebb hagyományápoló csoportja. Először 1988 őszén mutatkozott be a micskei közönség előtt. A Görböc nevet 1992-ben vette fel, mely eredetileg egy micskei dűlő neve. Az együttes az igazból az ősi névvel indulva a hagyományápolás tisztaságát igyekszik megőrizni. A kulturális oktatómunka során közel 200 fiatal vette igénybe az adott lehetőséget. Voltak, akik csak belekóstoltak a népi hagyatékba, voltak akik időt és energiát áldoztak és áldoznak ezen kultúrkör elmélyítésére és népszerűsítésére. Az együttesen belül mindenki a helyi táncos-anyanyelv, a szatmári elsajátításával kezdi a múlt üzenetének kutatását. A későbbiekben szilágysági, széki, mezőségi, kalotaszegi, lőrincrévi, illetve gyimesi dialektussal egészíthetik ki alapismereteiket. A Görböc 1996-tól rendezte az Észak-Bihari falunapokat, amelyből a Partiumi Néptánctalálkozó nőtte ki magát. Ez az idén 10. alkalommal kerül megrendezésre. A csoport 2004-től Magyar Kultúra díjas. Az egyesület 2008-ban került bejegyzésre, azóta számos önálló programmal járul hozzá a település, Bihar és a Partium kulturális életéhez, hagyományainak fenntartásához. A néptáncok tanítása mellett mindig komoly mélységben kerül bemutatásra az adott tájegység teljes kulturális öröksége, és számos esetben követi a tánctanulást a helyszínre történő tanulmányút megszervezése is. Saját, otthoni tradícióikat megmutatták számos helyen, Berettyóújfaluban a többek között a 2016. évi Bihari Számadó Napokon.

 

 

 

 Szlovákiai Magyar Kulturális Intézet – Dunaszerdahely (SK)

 

A Csemadok Művelődési Intézetének jogutódjaként jött létre 2012 decemberében, alapítója a Csemadok Országos Elnöksége. Az Intézet alaptevékenységei közé tartozik többek között a szlovákiai magyarság kultúrájának széleskörű felkarolása, közvetítése, szakmai segítése, nemzeti tudatának megőrzésére irányuló tudományos és egyéb kutatómunka vállalása. Közvetlen kapcsolatot tart a hazai és külföldi (Kárpát-medencei) hivatásos és amatőr közművelődési intézményekkel, szervezetekkel, közgyűjteményekkel, tudományos műhelyekkel, valamint azokkal az állami, regionális és önkormányzati intézményekkel, amelyeknek feladatköre kiterjed a nemzetiségi (kisebbségi) jellegű tevékenységre is.

A Szlovákiai Társadalmi és Közművelődési Szövetég szervezetén belül segíti a területi választmányok, amatőr együttesek szakmai munkáját, koordinálja a Szövetség országos rendezvényeinek szakmai előkészítését, közművelődési-módszertani kiadványainak megjelentetését.

Szakmai képzési programokat szervez, ezeket felajánlja a területi választmányoknak. Gyorsan változó világunkban sokszor feledésbe merülnek nagyjaink alkotásai, szokásaink, építészeti értékeink, népi hagyományaink, környezetünk szépségei. Ezen értékek összegyűjtése, rendszerezése és nyilvántartása céljából jött létre a Felvidéki Értékgyűjtő Mozgalom. A mozgalom munkájának kiemelkedő területe az értékgyűjtés, s ez által kapcsolódik az összmagyar értéktárhoz. létrehozva a Felvidéki Magyar Értéktárat.

 

Galéria

Nincs esmény ebben a hónapban.

HKSCPSV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031